
Matblekksopp
Vitenskapelig navn:
Coprinus comatus
Slekt:
Skjellblekksopper (Coprinus)
Hovedgruppe:
Engelsk navn:
Shaggy mane
Svensk navn:
Fjällig bläcksvamp
Dansk navn:
Stor parykhat
Er du soppinteressert, men nybegynner og har lyst til å lære deg en ny art?
​
Sjekk gressplener rundt omkring i disse dager. Det vil si parker, hager, midtrabatter og rundkjøringer med mer. Da kan du ofte se en noen merkelige hvite, sylindriske og «raggete» sopper som popper opp. Er det flere på samme sted, vil ofte noen ha foldet ut hatten, samtidig som det drypper en svart væske fra hattkanten. Noen ganger står det igjen en stilk med tykk, svart væske på. Stilken er helt glatt.
​
Denne underlige soppen heter matblekksopp, og har et så karakteristisk utseende at den egner seg godt for nybegynnere.
​
Hvis du plukker denne, må du glemme alt du har lært om sopplukking. Matblekksopp skal helst legges umiddelbart i plastpose, og bruker du dem ikke innen få timer etter at du er kommet hjem er det lurt å legge dem i en bolle med kaldt vann.
Blekkingen av hatten skjer veldig raskt, og jo mer blekking jo mindre er den egnet som mat. Er det blekking bare i hattkanten kan du skjære bort det som ikke er hvitt (alt som er rosa, gråsvart og svart bør skjæres bort). Er mye av hatten begynt å blekke, sjekk stilken. Om stilken er fast å ta på kan du bruke denne som mat selv om hattkjøttet må forkastes.

Mer tekst
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
|---|




